Lleida: tenim un problema
La ciutat de Lleida és la capital espanyola on els ciutadans han passat més d'anar a votar a les eleccions municipals del passat diumenge. Sabíem que la renovada majoria absoluta de l'alcalde Ros es sustentava en una abstenció récord i amb una participació gairebé ridícola, del 49,81% del cens electoral. Doncs bé, fent un cop d'ull a les dades de totes les capitals de província de l'Estat, podem comprovar com Lleida ha batut un rècord mai vist: és la única ciutat on la participació no arriba al 50% del cens electoral. Però no només a les eleccions del passat diumenge, sinó també a les eleccions municipals del 2007. Aquell any, el rècord abstencionista se'l va emportar Màlaga, però amb un 50,17% de participació. Cap ciutat baixava dels 50%. Diumenge, més de la meitat dels lleidatans que podien votar, com deiem ahir en aquest mateix blog, van preferir no fer-ho. Trist rècord, doncs, el de la ciutat de Lleida. La segona ciutat més abstencionista ha estat Girona, però allí no es va baixar de la frontera psicològica del 50%, i es va quedar en un 51,70% de participació, dos punts per sobre de Lleida.
Però les particularitats abstencionistes i de 'rebot' dels electors de Lleida capital no s'acaben amb aquesta fita que passarà als annals de la ciència electoral, sinó que Lleida ciutat ha estat també la quarta capital espanyola amb un percentatge més alt de vots en blanc, per darrera de A Coruña (4,56%), Barcelona (4,47%) i Girona (4,38%). A Lleida es van comptar 1.943 vots en blanc, un 4,33% del total, i una xifra que converteix el vot del cabreig en la cinquena força política de la ciutat, per davant dels 1.890 vots (4,21%) que va obtenir Esquerra Republicana i a poca distància dels 2.080 vots (4,64%) d'Iniciativa. Si hi sumem els 721 vots nuls, tenim la quarta força política de la Paeria, amb més del 5% dels vots, que li hagués donat dret a una cadira de regidor al ple municipal.... però buida. Hagués estat tot un daltabaix, un escenari així. Doncs hem estat ben a prop.
Els millors resultats obtinguts a tot Espanya per un alcalde socialista es sustenten, doncs, en un panorama de participació desolador, que posa Lleida com a capdavantera de l'abstenció en les dos darreres cites electorals municipals. Hi han hagut altres dos majories absolutes d'alcaldes socialistes a capitals de província espanyoles, resultats tan bons com els d'Àngel Ros, doncs. Però a Sòria hi va haver una participació del 63,40% i un 3,79% de vots de rebuig o en blanc, mentre que a Cuenca la participació va ser del 72,35% i els vots en blanc inapreciables.
A Lleida tenim, doncs, un problema. Hi ha qui diu que els 18.864 vots del PSC a la capital (prop de 3.500 menys que el 2007 i 4 punts per sota d'aquell any) ténen directa correlació amb les mil cinc-centes nòmines llargues de la Paeria; que els 8.212 vots de CiU (1.500 i 2 punts menys que el 2007) són dels militants i simpatitzants de pedra picada, que han vist molta deserció al seu voltant; i que els 7.410 del PP (1.800 i 4 punts més que fa quatre anys) són dels que volen canya al mono del Govern Zapatero. Però el què és ben cert és que més de la meitat dels electors de la ciutat ha passat de votar, i això hauria de moure a la reflexió. A analizar si aqui es guanyen eleccions per l'atracció del cartell o per la concurrència d'una sèrie de factors de control sobre el vot, que esdevé gairebé captiu. Això no ha passat a cap altra capital espanyola, així que potser faríem bé de fer-nos-ho mirar. Ara sí que podem dir, amb les dades a la mà, que a Lleida hi ha una autèntica majoria silenciosa que no ha volgut votar. Per què serà?
Ager Sedetanus
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada