Carn d'Olla

Retallar més a la sanitat catalana és possible!

Ho ha demostrat el sindicat Metges de Catalunya fent dos dies de vaga

Un sindicat de les elits laborals d’aquest país, com en el seu dia ho va fer el sindicat de controladors aeris de l’Estat, ha aconseguit demostrar el què tantes suors i maldecaps li estava costant al conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz: a Catalunya és encara possible fer-li més retallades al sistema sanitari públic-concertat.
Estranyava que Metges de Catalunya anés pel seu compte a la vaga. Alguns dels sindicats anomenats de classe ja sospitaven. Per això la resta d’organitzacions professionals de la sanitat pública no s’hi van sumar. Consideraven que si aturaven el sistema durant dos dies, entrarien en contradicció amb la seva lluita contra la intenció de Salut, ja materialitzada el dilluns 31 d’octubre, de tancar com a festius cinc dies (aprofitant ponts) els hospitals catalans d’aquí a cap d’any per estalviar. Els sindicalistes més aguts van pensar que si entraven en aquesta dinàmica no serien coherents i podrien posar al descobert –i donar munició a Salut- aquesta feblesa: el sistema pot funcionar sense tants mitjans, humans i tècnics.
Estranyava la vaga als ciutadans en general, curats d’espants pel que fa a la magra situació econòmica, diguin el què diguin en campanya electoral alguns polítics per rendibilitzar les retallades que el Govern fa sobre la disbauxa de l’anterior. Molts catalans esperàvem una protesta pròpia d’aquest tipus de col.lectiu, com una vaga a la japonesa, a reglament peti qui peti, però això hagués suposat treballar més del compte i, en alguns casos, potser no poder atendre la consulta privada. Les apel.lacions dels metges a garantir la qualitat del sistema sanitari, la salut de tots, potser havien estovat alguns cors. Els metges juren que no fan vaga perquè els apugin el sou. Volen que als pressupostos del 2012 la Generalitat torni al nivell de despesa sanitària del 2010. La lluna, vaja.
Estranyava la vaga però el Carajillo Party ha descobert que tot es tracta d’una conxorxa entre el conseller de Salut i Metges de Catalunya. He! Què us pensàveu, que en Boi Ruiz no va ser cuiner abans que conseller?
N’hi ha hagut prou, doncs, amb dos dies de vaga dels metges per comprovar que el conjunt dels 427 centres d’atenció primària i els 65 hospitals públics i concertats catalans poden funcionar perfectament sense una part de la plantilla de facultatius. Les xifres canten.
Salut diu que han fet vaga una mitjana del 20% dels 16.500 metges del sistema. Metges de Catalunya diu que la mitjana ha sigut del 73%. A banda de la tradicional guerra de xifres, aquest càlcul se suposa fet descomptant que un 30% de la plantilla havia de cobrir els serveis mínims.
Per la seua banda, el departament de Salut informa que el nombre de pacients afectats a tot Catalunya per les desprogramacions i anul.lacions de citacions prèvies durant aquests dos dies de vaga ronda els 20.000, una xifra que no ha estat desmentida pel sindicat Metges de Catalunya.
Doncs si tot el desgavell de la vaga, tant si han estat el 20% com el 73% els metges que l’han fet, només ha afectat 20.000 persones, és del tot evident que amb uns ajustaments mínims el sistema sanitari català podria seguir funcionant amb normalitat malgrat aquestes ‘baixes’ de metges. Perquè 20.000 persones només són el 10% dels pacients que atèn aquest sistema en un sol dia laborable. Segons la memòria de CatSalut del 2010, l’any passat la sanitat público-concertada catalana va atendre, entre les consultes externes dels 63 hospitals que en tenien i els equips d’atenció primària de tot Catalunya un total de 53.300.308 visites o consultes, més de 200.000 cada dia. Això vol dir que podrien seguir fent vaga indefinidament la meitat dels facultatius vaguistes tant respecte de la xifra que ofereix Salut com de la del sindicat Metges de Catalunya. I no es notaria.

 Ager Sedetanus

1 comentari:

Anònim ha dit...

Després del fracàs, ara s'han tornat molt mansos. Veurem coses curioses.