Carn d'Olla


Ros pagarà amb gallifantes

Qualsevol que sàpigui sumar i restar s’estarà fotent un panxot de riure després de llegir com l’ajuntament de Lleida pensa estalviar els propers anys per poder pagar els 18,7 milions d'euros que ara, i una vegada més, es veu obligat a demanar a l’Instituto de Crédito Oficial (ICO) per pagar les més de dos mil factures que té pendents de pagament a proveïdors només dels últims mesos de l’any passat. Per acollir-se a aquesta nova línia de crèdit (que pagarà al 5% d’interès, ‘casi ná’) que posa en marxa el govern del PP perquè els ajuntamens desesperats i ofegats pels deutes puguin pagar als encara més ofegats proveïdors, la Paeria havia de presentar abans de divendres un pla d’ajustament, un full de ruta de com pensa tornar aquests milions d’euros, que paga ben cars, fins el 2022.
Com deiem dimecres de la setmana passada (vegeu més avall ‘La Paeria és insolvent’) la maquinària del maquillatge municipal estava treballant a tot gas per bastir les excuses que ha de fer empassar al govern de Madrid. I s’hi han esmerat ben poc, perquè ahir la presentació de l’espectacle va ser d’allò més esgarrapacalces. En primer lloc, algú va veure l’alcalde Ros al capdavant de la presentació del pla d’ajustament? Bé, suposo que us haureu adonat que l’Àngel Ros ja no surt a primera línia quan es tracta de donar ‘males’ o notícies que no són simplement propaganda festera. Una renúncia, la de no sortir a les fotos i a la tele, que ja li deu de fer prou mal d’estòmac, però la causa s’ho val, deu pensar per a consolar-se. No hi va ser l'alcalde, però tampoc l'oposició, a la roda de premsa, perquè una altra vegada la Paeria s'ha rifat CiU i PP i ha anunciat abans a la premsa que a ells el pla d'ajustament.
Darrerament la Paeria n’ha de donar, de notícies no tan bones, i segurament n'haurà de donar moltes més d'ara en endavant, i per molt que dissimuli o per molt que tots els mitjans de comunicació locals li facin l’onada (ahir ningú va fer cap pregunta incòmoda a la regidora Mínguez, ni va preguntar per l’altre crèdit ICO de 6 milions que la Paeria ja va tenir que demanar a l’octubre passat per pagar més factures del 2011), bona part de la ciutadania ja no s’empassa el maquillatge. Bona prova d’això és la vaga convocada a l’empresa concessionària de la recollida d’escombraries de la ciutat, Ilnet, on els treballadors no s’han deixat enredar per les bones paraules i per la ‘mediació’ de qui és jutge i part a la vegada, perquè si aquests treballadors van a la vaga és perquè les retallades de l’alcalde Ros, encara que es dissimulin i es silenciin per terra, mar i aire, també provoquen atur, també incideixen sobre l’oasi lleidatà. Però no patiu, que els carrers estaran ben nets, el 10 d’abril, perquè la pressió de les hostes de la Paeria faran desconvocar la vaga més aviat que tard.
En segon lloc, les mesures d’ajustament anunciades per la regidora Mínguez les podriem resumir en uns quants conceptes: 'no ho farem més', 'a partir d'ara farem bondat', 'no ens endeutarem més' (en primer lloc perquè no poden de cap de les maneres) i 'pagarem amb gallifantes', aquells simpàtics animalons, mig gall, mig elefant, que fa més de vint anys triomfaven entre la canalla que s’entretenia davant l’única tele d’aquells temps, la Televisió Espanyola, perquè permetien pagar ‘de mentida’. Res a veure, per cert, amb el ‘Picaeuros’ del Magical del Parc de Gardeny.
Però el més preocupant no és aquesta ensarronada que l’alcalde Ros vol fer empassar al govern de Madrid, sinó que aquest pla d’ajustament traspúa moltes més retallades en els serveis bàsics de la ciutat i un augment de taxes i impostos sostingut durant els propers 10 anys. És a dir, fins el 2022 l’ajuntament de Lleida no farà més que escombrar algun carrer, reposar alguna rajola trencada, collar els proveïdors fins a límits insospitats i cobrar, cobrar, cobrar cada vegada més als ciutadans. Llegiu sinó el que es publica avui als mitjans de repetició de les consignes de la Paeria. Una lectura crítica i entre línies d’aquesta propaganda permet albirar la que ens espera durant aquests propers anys, sobretot sabent que l’alcalde Ros no només ha de pagar aquests 18,7 milions d’euros, sinó els més de 200 que acumula de deute la Paeria. Així que ja podem anar preparant la cartera.

Ager Sedetanus