LA MALA SETMANA


La bombolla immobiliària paga el sous de la Paeria

La plantilla, que ha augmentat un terç des del 2004, cobra pel fet que la pressió fiscal sobre l'habitatge s'ha disparat a LleidaSi els valors cadastrals dels habitatges i terrenys urbans de Lleida capital s'ajustessin a la realitat del mercat o, simplement, tornessin als que regien abans de la revisió del 2005, la Paeria no podria pagar el sous dels seus prop de 1.500 empleats. Així de simple. Gràcies a la ja esclatada bombolla immobiliària, doncs, es poden pagar les nòmines de l'Ajuntament. La pressió fiscal sostinguda i augmentada any rera any sobre els immobles de la ciutat ha permés que la recaptació per IBI hagi crescut en paral·lel a l'increment de l'anomenat capítol 1 del pressupost de la Paeria, el que reflexa les retribucions als empleats municipals. Així, l'any 2004, primer del mandat de l'alcalde Àngel Ros, el pressupost preveia una recaptació per l'Impost de Béns Immobles de 24,1 milions d'euros, mentre que les despeses de personal estaven taxades en 29,2 milions. Als pressupostos del 2013, la recaptació per IBI ja puja a 51,1 milions d'euros (més del doble, en només nou anys), mentre que el cost de les nòmines s'enfila fins els 55,2 milions d'euros (1,2 pels alts càrrecs).

La proporció entre ambdòs capítols es manté, però s'ha de tenir en compte que l'IBI és l'únic apartat recaptatori que ha augmentat en aquesta sideral proporció, el mateix que passa amb les despeses de personal, que ja representen prop del 40% de la despesa de la Paeria, quan el 2004 les nòmines només suposaven el 28%. I això que enguany s'ha posat el fre, per primera vegada, a aquest apartat, doncs al pressupost anterior, el del 2012, es van preveure 57,3 milions per a pagar sous.
S'entèn, doncs, que el govern municipal sigui totalment refractari a atendre reclamacions respecte una possible rebaixa de l'IBI (enguany s'anuncia, per primer cop, la seva 'congelació'). I se suposa que deu d'estar tremolant si, com es demana des de diferents sectors polítics, econòmics i socials, el govern de Madrid cedeix i les properes revisions cadastrals serveixen no per augmentar encara més el valor fiscal d'uns habitatges sobrevalorats arrel de la bombolla immobiliària, sinó per corregir sobrevaloració i adequar els valors a la realitat del mercat, perquè molts immobles valen ara menys de la meitat del que costaven el 2005....(segueix)

(Aquest és un primer fragment del reportatge de La Mala Setmana del número d'octubre de La Quera, que dimecres podeu trobar ja als quioscos de tot Catalunya)