LA MALA SETMANA



El jutge remenarà els papers de la Paeria, el 2014

La querella per 'l'operació Llotja' i el 'cas Bárcenas', que escatxiga empreses de Lleida, poden obligar l'alcalde Ros a donar més d'una explicació


L'any 2014 pot ser realment mogut per a l'alcalde de Lleida, l'Àngel Ros, i no només per les travesses sobre la seva continuïtat al capdavant de la candidatura socialista a les municipals del 2015 o sobre la seva abraçada de l'ós amb el cap de l'oposició convergent. Dos investigacions judicials, una directament i l'altra de retruc, poden provocar-li molts maldecaps quan hagi d'ensenyar fins l´últim paper de determinades operacions de contractació.

En primer lloc, i com ja vam informar al darrer número de La Quera, la Paeria haurà d'entregar al jutge Josep Maria Pijuan, titular del jutjat d'Instrucció número 30 de Barcelona, "l'expedient de licitació i adjudicació de la finca 5853 ubicada a l’Av. Tortosa s/n de Lleida de 4639,95 m2 amb referència cadastral 3304436CG0130C0001LT, inscrita al Registre de la Propietat núm. 4 de Lleida, així com contracte formalitzat, i l'expedient de llicència urbanística sol·licitada i/o obtinguda  per a la mateixa finca; certificat del Secretari municipal sobre la no sol·licitud de llicència, en cas que així fos, i informe dels serveis tècnics municipals constatant la manca d’inici de les obres". Ni més ni menys que tota la documentació de la venda del solar del costat de la Llotja, on s'havien de construir dos torres de pisos de superluxe que no s'han arribat a aixecar mai.

El jutge Pijuan va admetre a tràmit, el passat 1 de desembre, l'ampliació de la querella que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va presentar contra la cúpula de CatalunyaCaixa, amb l'expresident Narcís Serra al capdavant, per suposats delictes d'administració deslleial. L’ampliació posa en mans del jutge instructor la investigació de l’operació creditícia i immobiliària realitzada per l’entitat per valor de més de 50 milions d’euros, amb què es va finançar la construcció de la Llotja. Si la Paeria haurà d'ensenyar els seus papers en l'operació, Narcís Serra també haurà de donar explicacions sobre els acords adoptats en data 19 de gener i 13 d'octubre de 2010 per consell d'administració de CatalunyaCaixa.

L'alcalde Ros va evidenciar una tranquil·litat certament tensa el passat dilluns 10 de desembre, quan al dinar amb els representants dels mitjans de comunicació de Lleida algú li va preguntar si estava nerviós per la investigació judicial de 'l'operació Llotja'. "No tinc el més mínim temor", va assegurar després de revelar, potser sense voler, que feia bens pocs dies que havia parlat amb Narcís Serra, "però només d'un tema cultural, de música". Ros va afirmar que l'oferta que va guanyar (rere la qual hi havia Caixa Catalunya) "no era la més elevada econòmicament. Hi havia ofertes per aquell solar molt més cares", va reblar com volent desmentir que 50 milions d'euros pels 4.639 metres quadrats del solar fossin un sobrepreu, un preu polític molt més alt que el de mercat. Seria interessant, doncs, que les fes públiques, aquestes ofertes més elevades. L'alcalde va qualificar la venda del terreny com una "operació excel·lent", que es va fer "de la  manera que més va preservar l'interés públic". Per acabar-ho d'adobar, Ros va assegurar que prorrogaran tan com faci falta la llicència per construir les dos torres de pisos: "no tenim cap interés que ningú s'arruïni. Algún dia es construiran, quan financerament li vagi bé al propietari", va acabar dient, oblidant que ara el solar està a l'anomenat banc dolent, la Sareb, i que pot acabar a mans de qualsevol fons voltor estranger a un preu molt inferior (uns 10 milions d'euros) del que Caixa Catalunya va pagar el 2007, els 50 milions esmentats, als que s'han de sumar 20 milions més d'interessos.



Dos empreses sota sospita


Si 'l'operació Llotja' implica directament la Paeria, hi ha un altre cas que pot acabar escatxigant també l'ajuntament de Lleida, amb conseqüències ara per ara insospitades. El dimecres 4 de desembre, el jutge Pablo Ruz, titular del Jutjat Central d'Instrucció nº 5 de l'Audiència Nacional, imputava dos constructores lleidatanes (Romero Polo i Sorigué) en l'anomenat 'cas Bárcenas', pel suposat pagament de comissions il·legals al Partit Popular i on surt el nom del diputat lleidatà del PP José Ignacio Llorens com un dels comissionistes o cobradors de les comissions. José Antonio Romero Polo, cap visible de Grupo Romero Polo SA, haurà de declarar davant del jutge Ruz el proper 15 de gener, a les 13,00 hores, mentre que Ramón Aigé, que fou màxim directiu de Sorigué-ACSA, Conservación de Infraestructuras SA, haurà de declarar a les 10 del matí del dia 17 de gener..... (segueix)

(Fragment d'un dels reportatges que trobareu al número 29 de La Quera, que surt demà a la venda a tot Catalunya)